NAZORG EN RICHTLIJNEN PERMANENT MAKE-UP

RICHTLIJNEN PERMANENT MAKE-UP

Permanent make-up blijft zichtbaar in het gelaat, de gekozen kleur kan na genezing in de huid variëren van persoon tot persoon. Complicaties na Permanent Make-up zijn zeldzaam en meestal erg beperkt, maar kunnen eventueel volgende omvatten: infecties, koortsuitslag, uitloper van pigment

Het resultaat van een cosmetische behandeling is voor iedereen verschillend is en er is geen mogelijkheid op een terugbetaling en/of schadevergoeding indien het resultaat niet naar wens is. Permanent make-up is strikt voor cosmetische doeleinden en kan niet gedekt worden door een verzekering.

Niet alleen het plaatsen van de PMU bepaalt het eindresultaat, ook de nazorg die u er zelf aan besteedt is belangrijk om de PMU mooi te laten genezen zonder complicaties.

De gepigmenteerde huid zal de eerste dagen na de behandeling donkerder en dikker zijn. Het directe resultaat kan wat onnatuurlijk ogen, schrik hier niet van, de kleur zal verzachten, tot 50 % lichter worden en een natuurlijk uiterlijk krijgen. Er is kans op een zwelling en roodheid.

Tijdens het zetten van de PMU gaat de huid kapot, waardoor er een wond bestaat. Vanaf de 2e of 3e dag ontstaan er korstjes. Deze mag u zeker niet afkrabben, anders kunnen er ontstekingen ontstaan en kan het kleurpigment met de korst verdwijnen. 

Na 5 tot 7 dagen zullen de korstjes vanzelf loslaten als de huid eronder begint te genezen. Zolang de korstjes aanwezig zijn zal de lijn dikker en donkerder tonen, pas als de korstjes verdwenen zijn zal de blijvende kleur en dikte zichtbaar worden.

Afhankelijk van de huid kunnen 1 of meerdere nabehandelingen nodig zijn. Het totale genezingsproces duurt 4 tot 6 weken, daarna kan de nabehandeling plaatsvinden om de vorm en/of kleur te perfectioneren. Het aantal nabehandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan op voorhand niet bepaald worden. Een nabehandeling is ongeacht de reden steeds betalend.

Indien u uw bestaande PMU laat opfrissen binnen de 2 à 3 jaar geniet u van een korting. Na 3 jaar gelden de gewone tarieven.

Richtlijnen voor de nazorg gedurende 7 dagen:

  • Was, enkel indien nodig, op een zachte manier de PMU met een milde ongeparfumeerde zeep zonder hard te wrijven. Dep na het wassen de PMU droog met een droge en propere tissue.
  • Indien er bij thuiskomst nog wondvocht uit de gepigmenteerde huid komt, eerst droogdeppen met een propere tissue. Daarna de Permanent make-up verzorgen met de after care zalf of met terramycine oogzalf.  Zolang er wondvocht uit de PMU komt blijft u dit op het uur herhalen. Wondvocht dat u niet verwijdert geeft overmatige korstvorming, het is beter dat u dit voorkomt.
  • De eerste 2 dagen 3 à 5 x per dag de zalf aanbrengen met een wattenstaafje. Volgende 5 dagen minstens 2 à 3 x per dag.
  • Raak de permanente make-up niet of zo weinig mogelijk aan met de handen om infecties te voorkomen.
  • Vermijdt overmatig UV-licht, zonnebank, sauna, stoombad, zwembad. 
  • Gebruik geen make-up, reinigingsmiddelen, agressieve zeep, scrubs of lotion.
  • Niet krabben aan de korstjes!
  • Langdurig contact met water vermijden, alvorens te douchen after care zalf of terramycine oogzalf aanbrengen. Nadien droogdeppen met een zachte tissue, niet wrijven!
  • Vier uur na de behandeling geen alcohol gebruiken.
  • Contactlenzen mogen teruggeplaatst worden na 24 uur.
  • Bij zwelling kan u een koud kompres leggen, steeds een propere doek gebruiken.
  • Bij permanent make-up van de lippen:
  • Voor het tandenpoetsen insmeren met after care zalf, geen gebruik maken van whitening tandpasta. 
  • Geen hete dranken of pittig eten nuttigen en drinken met een rietje.
  • De lippen zullen droog en schilferig lijken tot 3 weken na de pigmentatie, breng dus regelmatig een goed voedende maar zachte lippenbalsem aan. 
  • Direct na het verdwijnen van de korstjes kan er bijna niets meer te zien zijn van de gepigmenteerde kleur, dit is een normale reactie, de kleur zal na 3 tot 4 weken tevoorschijn komen.
  • Heeft u dikwijls een koortslip dan is het af te raden om PMU van de lippen te ondergaan. Wanneer u af en toe een koortslip heeft dan moet u deze richtlijnen volgen: Neem een week voor de behandeling L-Lysine 1500 mg. en Vitamine C-Ester 2000 mg. in. Ongeveer 7 dagen na de behandeling kunt u hier mee stoppen.
  • Let op! Neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, veel en vuil wondvocht, kleurverandering van de huid rond de PMU of chronische pijn. 

Informatie over de risico’s van tatoeages en permanente make-up (PMU) 

Het aanbrengen van tatoeages en permanente make-up (PMU) kan risico’s met zich meebrengen. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder of PMU- behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. 

Vraag of de studio waar je een tatoeage of PMU wilt laten zetten een erkenningsnummer / vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de eisen uit de Europese norm (NEN-EN 17169) en de toelichting op de norm. Erkenningsnummer FOD Volksgezondheid voor Bioline – Goormans Patsy is 335.

Laat geen tatoeage of PMU aanbrengen:
• op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan of  op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
• op een plek die minder dan vier à zes weken geleden is getatoeëerd of waar PMU is gezet;
• op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage of PMU is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is;
• op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;

Laat geen tatoeage of PMU zetten indien u zwanger bent of borstvoeding geeft. U mag niet onder invloed van alcohol of drugs zijn tijdens de behandeling.

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage of PMU te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen: 

  • diabetes, hemofilie, een chronische huidziekte, een allergie voor tatoeagematerialen of -inkt, een immuunstoornis, hart- en vaatafwijkingen.
    Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage of PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Het zetten van de tatoeage of permanente make-up (PMU)
Omdat er tijdens het tatoeëren of het zetten van PMU een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage of PMU gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:

  • de huid voor het tatoeëren of het zetten van PMU wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje; 
  • de naalden steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt; de naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes; inkt voldoet aan de Europese normen.
  • tijdens het tatoeëren of het zetten van PMU schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken; 
  • de tatoeëerder of behandelaar tijdens het zetten van de tatoeage of PMU handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, de pigmenteerpen, een tissue of je huid; 
  • de tatoeage of de PMU na afloop wordt verzorgd en de tatoeage eventueel wordt afgedekt. 

Nazorg
Een nieuwe tatoeage of PMU is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage of PMU leiden. De behandelaar geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages of PMU. Lees dit goed door.